HET BELANG VAN DE SEDIMENTTUNNEL

De sedimenttunnel

Vooraan het traject van het infiltratiesysteem wordt er vaak een sedimenttunnel ingebouwd die als filter functioneert. De sedimenttunnel is een standaard infiltratietunnel waarbij een grondlaag geotextiel wordt aangebracht onder de eerste tunnels. De extra strook geotextiel houdt het sediment zoals kiezels en fijne afvaldeeltjes tegen.

Bij regenval vult de tunnel zich op. Als het waterpeil stijgt en het water in de tunnel hoog komt te staan, stroomt het overtollige water door naar de andere tunnels in het traject en gaat het water gelijkmatig in de grond sijpelen. Omdat het water eerst in de sedimenttunnel gefilterd wordt voorkomt dit dat de tunnels dichtslibben en kan er dus gegarandeerd worden dat het infiltratiesysteem optimaal werkt.

Via een aangesloten magnat worden de tunnels geïnspecteerd en gereinigd. De sedimenttunnel wordt gereinigd door een onder hoge druk aangedreven waterkop die het bezonken sediment naar het magnat stuwt. Omdat er een geotextiel over de steenlaag ligt, zorgt deze er voor dat de stenen niet beschadigt geraken.

Met de sedimenttunnel kan het Pluvio infiltratiesysteem zich onderscheiden van de andere infiltratiesystemen.

Deel dit bericht op:

Het belang van de sedimenttunnelpng